In 1951, 70 jaar geleden, kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Voor zijn boek De Molukkers en de vierdelige documentaireserie ‘Molukkers in Nederland‘ interviewt journalist en historicus Coen Verbraak Molukkers uit verschillende generaties. ‘Molukkers in Nederland, 70 jaar op weg naar huis’ is sinds 19 mei 2021 4 weken lang op woensdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Coen Verbraak was te gast bij Op1 om over zijn nieuwe boek en documentaireserie De Molukkers te spreken en de auteur schoof aan bij VPRO OVT waar hij vertelde over zijn nieuwe boek. Heb je de uitzendingen gemist? Geen zorgen! Je kunt het gemakkelijk terugkijken via Op1 en VPRO OVT.
Over het boek
In het voorjaar van 1951 kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk blijven. Gaandeweg werd echter duidelijk dat ze niet zouden terugkeren naar hun thuisland. Ze werden aanvankelijk ondergebracht in kampen, waaronder het beruchte Westerbork. Terwijl het merendeel probeerde er hier wat van te maken, koesterden velen het verlangen naar huis. Een groot deel had als KNIL-soldaat deelgenomen aan de Dekolonisatieoorlog en hun leven in de waagschaal gesteld voor Nederland – het land dat hen nu zo in de steek liet. Men voelde zich verraden, een gevoel dat bij sommigen leidde tot gewelddadig verzet. Nu, zeventig jaar na de aankomst van deze groep Molukkers, vertelt Coen Verbraak de geschiedenis van deze bijzondere groep. De stemmen van drie generaties vertellen samen een indringend en aangrijpend verhaal.
‘Diepgravend, onthullend en goed geschreven’ – Nederlands Dagblad
Bestel hier
Of bestel het e-book
Luister naar een door Coen Verbraakvoorgelezen fragment uit het boek
Over de auteur
Coen Verbraak wordt beschouwd als een van de meest spraakmakende interviewers van Nederland. Hij publiceerde meerdere boeken, zoals het onlangs verschenen Oorlogskinderen.
Zijn tv-serie Kijken in de Ziel werd bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. Eerder maakte hij onder andere de series Wij willen leven! (over de Molukse kapingen), Onze jongens op Java en een tweeluik over Srebrenica, waarvoor hij de Sonja Barend Award ontving.